Øhm hvad er ADD?

“Jeg har diagnosen ADD” .. “Hvad er ADD for noget?” .. “Øhm det er ADHD uden det hyperaktive” .. “Nåårh så er jeg med”.

For 3 snart 4 år siden fik jeg konstateret diagnosen ADD, som jeg i et tidligere blogindlæg har forklaret om og beskrevet. Igennem min proces med at lære ADHD og ADD at kende, så har jeg også stiftet bekendtskab med ADHD Foreningen, som bruger meget krudt på at skabe en platform af viden omkring diagnosen og de redskaber som kan gøre at ens hverdag og liv kan blive noget nemmere at tackle, når man har ADHD eller ADD som diagnose.

Jeg kan dog fornemme at diagnosen ADD er knapt så velkendt blandt den danske befolkning, end det er tilfældet for ADHD. Sætningen jeg lægger ud med at skrive, beskriver et af de situationer hvor jeg især bemærket den forskel i kendskab til ADHD og ADD. Jeg ville ønske at der blev gjort mindst lige så stor opmærksomhed og energi på at brede forståelsen ud til flest mulige i forhold til begge typer af diagnosen og ikke bare ADHD.  Derfor sad jeg og tænkte på hvorfor mon foreningen blot hedder ADHD Foreningen og ikke har ADD med i navnet, da det især ville skabe opmærksomhed og anderkendelse af at vi med ADD også eksistere. Inde på deres hjemmeside har de beskrevet diagnosen ADD meget dybt og godt men i mine øjne burde foreningen også tage ADD med ind i navnet, sådan så folk der har ADD måske føler sig mere “velkommeen” og at de også er repræsenteret.spc3b8rgsmc3a5lstegn

Jeg har været meget i tvivl om jeg overhovedet skulle skrive et blogindlæg omkring dette, men jeg har alligevel taget chancen da jeg føler at det er vigtigt for mig at få min mening frem og ud. At ADHD Foreningen ikke har ADD med i sit navn føler jeg  er med til at skabe en form for “skævhed” i forhold til hvad folk kender til og ikke kender til. Der findes selvfølgelig mange måder hvorpå ADD også kan blive en velkendt diagnose blandt den danske befolkning, der er det ikke blot nok at sætte ADD ind i foreningens navn, det er jeg godt klar over. Der skal flere tiltag til.

“Hvis du vil se en ændring i verdenen, så start med dig selv”.
Denne sætning kom ind i mine tanker kort tid efter jeg fik tanken om at ADHD Foreningen burde få ADD med ind i navnet, altså forstås på den måde, at jeg kan jo ikke blot kræve at andre gøre noget for sagen. Der må jeg selv på banen og skabe mit bidrag til at få kendskabet til ADD ud til folket. Derfor har jeg besluttet mig at gøre alt hvad jeg kan for at skabe mere viden omkring min diagnose. Hvordan det skal gøres ved jeg ikke helt endnu, men sagen er klart. Jeg må selv i “arbejdstøjet” og gøre mit for at forståelsen og kendskabet bliver forøget.

Mit håb er dog at jeg i fremtiden ikke støder på den oplevelse så ofte, som den jeg beskrev i starten af dette blogindlæg. Det er for mig et tydeligt signal om at ADHD er en diagnose som alle kender, hvorimod ADD er knapt så kendt. Det skal der laves om på og jeg er 100% klar til at gøre en forskel.

4 Responses to Øhm hvad er ADD?

 1. Randi Arvedsen says:

  Hej Matti,

  Godt indlæg, og jeg kan sagtens følge dig i at der ikke er nok kendskab til ADD.
  Det eneste jeg kender til ADD er den viden vi fik omkring både ADHD og ADD ude på AKT og så det jeg ved via dig og det jeg har læst om det.
  Så det med at du vil være med til at der kommer et “større indblik” i hvad ADD er, har jeg kun en ting at sige til! Jeg støtter dig hele vejen ❤❤ og hvis jeg kan hjælpe på nogen måde, står jeg til din rådighed ☺

 2. Ivonne says:

  Hej Matti.

  Tak for en god indlæg.
  Jeg har selv en dreng og en pige med ADD og jeg syns bestemt at det er svært at finde noget omkring det. Derfor er jeg også lige gået i gang med at lave min egen blog. Håber på at blive færdig indenfor de næste 2-3 måneder. Nu ved jeg ikke om min dansk er godt nok til det, men det finder jeg ud af. ?
  Håber også på at jeg kommer til at læse noget mere fra dig. ?

 3. Peter 'ADDspeaker' Vang says:

  Hej Mattias,

  Hvis du støder nogen med denne her artikel, så skal du ikke læse mine artikler, de kan give mareridt :-). Spøg til side, jeg har selv ADD og har følt det som dig, men er kommet til den konklusion at det mest er vigtigt for os med ADD og ikke så mange andre. Vi har jo en fælles baseline af symptomer allesammen, så hvis man generelt har til formål at oplyse om ADD, er det en god mulighed at gøre det via ADHD da der er et større publikum. Men der er store forskelle på de to diagnoser, jeg har f.eks. ikke nogle af de typiske ADHD symptomer, men primært dem der er ADD relateret. Jeg er kun hyper inde i hovedet og har problemer med tidsfornemmelse, manglende struktur, andres impulsivitet og ikke mindst på værdien: retfærdighed som jeg nok er mere udadreagerende på end så mange andre. Fedt at du har lavet denne blog! /Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *